Upcoming Developments


Hanover Quay, Dublin 2

Hanover Quay is a new luxury contemporary residential apartment building with a unique high profile identity on the Dockland waterfront in a new urban quarter location in Dublin.

The Development directly addresses three new landscaped streets which connect the Waterfront and Chocolate Park and comprise four new seven to eight storey buildings arranged around a central landscaped courtyard. On street level own- door, two storey residential duplex apartments encircle the design, all with private front doors and small railed private landscaped terraces which will soften the street frontage and enhance the unique residential quality. At the prime corner of Hanover Quay a large curved contemporary entrance door opens into a grand welcoming bright and spacious private lobby with concierge which leads into the large secure landscaped courtyard which provides access to the four individual apartment building entrance lobbies. The courtyard will have very high quality landscaping with integrated amenity, seating and play areas and a feature fibre optic lighting sculpture through the garden landscape.

At street level a spacious glazed south facing restaurant opens onto to Hanover Quay. A convenient airy Coffee shop with outdoor street seating terrace is located on the west corner directly addressing, animating and overlooking Chocolate Park. A private residents Gym is provided above at first floor with great views over Chocolate Park and also a large landscaped, glazed and walled resident’s amenity gardens and terraces are located above at roof level with access directly from the front concierge lobby.

 

The high quality apartments are all designed to be bright, open and airy to maximise the sun, great views and aspect over the Waterfront, across Chocolate Park with its adjacent streets and into the central landscaped courtyard. All the apartments with have great daylight and sunlight and views through thefloor to ceiling glass wall and large sliding doors with external clear glass “Juliet” balconies. Each apartment has large deep rectangular covered balconies create a usable outdoor “room for comfortable sitting and outdoor dining from spring to autumn. The larger upper level penthouse apartments will have stairs inset into glazed light-wells which provide convenient direct access up to large walled private landscaped roof terraces which will enjoy great sun and spectacular views over the city to the Dublin Mountains and east to the coast and the sea. The dual aspect apartments are all large and spacious many with dual through aspect open living ,dining and kitchen areas with views both over the dock or street and alsointo the inner landscaped courtyard. Many of these apartments also have large double bedrooms with generous walk in closets and en-suites.

 

Sustainable Design is integrated into the building design and all the apartments have an A3 Rating and Heat recovery, underfloor heating, with a central service room located in all the apartments with an integrated washer/dryer. Secure car-parking and bicycle parking areas are provided in the single level basement with secure recycling and waste collection areas.

 

The sculptural curved form and dynamic streamlined design and the distinctive Black and White aesthetic, is inspiredby the historical maritime context and will create a very high profile signature new development frontingonto on this dock waterfront which will complement the existing contemporary sister buildings at Grand Canal Dock . The building form and aesthetic is strongly expressed with prominent horizontal black bands and continuous glazed balconies defining the floor plates which float and end in dynamic fluid curved loops which link between floors. The building is cantilevered over the footpath at the front and rear, appearing to float above the tall glass walls of the restaurant and coffee shop. This horizontal band and loop design extends from the waterfront, around elegant curved glass corners at Hanover and Chocolate Park and into and around the ground level and individual lobby entrance door of the inner courtyard. At street level the Duplexes are recessed, set within two very large two storey-high curving black arches with white insets which form and define the small private landscaped garden entrance gardens. The Black polished curving bands which define and form the contemporary aesthetic are made in a high quality polished reconstituted quartz stone which will contrast with the white soffit panels and feature polished white balconies to the front. Highly polished curving white reconstituted quartz stonewith inset backlit signage will also clearly identify and create bright contemporary entrances to the Concierge, Restaurant and Hall doors to all the own- door ground level Duplexes. The setback penthouse apartments are all glazed with polished stainless steel edging to create a crisp cornice line edge to the street.

 

Cairn-Hanover-Quay-Aerial.jpg
imgres-1.jpg
 

Other Developments: